Z czego produkowane są parówki wieprzowe?

parowki wieprzowe

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji bez ulubionych parówek. Chociaż na rynku dostępnych jest wiele rodzajów, jednymi z najchętniej wybieranych są parówki wieprzowe. Z czego produkowane są tego typu produkty  i czym kierować się podczas wyboru tych charakterystycznych i uwielbianych wędlin?

Czym są parówki?

Parówki są rodzajem bardzo drobno zmielonej wędliny, która formowana jest postaci długich kiełbasek. Produkty te w czystej postaci charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale sprawdzają się jako danie podawane na ciepło, jak i na zimno. Parówki obecne na rynku stanowią element diety aż 30% Polaków i uznawane są za najchętniej wybierany przez konsumentów produkt wędliniarski. Kluczowym aspektem zarówno parówek wieprzowych, jak i drobiowych jest dobre mięso oraz odpowiedni skład. Najlepszej jakości produkty do tworzenia parówek i innego rodzaju wędlin oferuje producent wieprzowiny MichnaMeat.

Z czego produkuje się parówki wieprzowe?

W skład parówek wieprzowych wchodzi mięso ścięgniste, takie jak np. golonka wieprzowa, dzięki czemu kiełbaski są zwięzłe i jędrne. To również części odpowiednio tłuste. Wykorzystuje się więc podgardle, tłuszcz drobny oraz różne kawałki mięsa pozyskiwane w wyniku wykrawania części z tuszy. Często w parówkach wieprzowych znajdują się również skórki wieprzowe, które wpływają korzystnie na takie wędliny, wzbogacając je dodatkowo pod względem smaku i konsystencji.

Do parówek wieprzowych dodaje się również wodę, przyprawy, tłuszcz, konserwanty i emulgatory, a także inne produkty, dzięki którym można uzyskać parówki smakowe, np. z dodatkiem papryki lub sera.

Na co zwrócić uwagę, kupując parówki wieprzowe?

Najważniejszą kwestią wpływającą bezpośrednio na produkt jest najlepszej jakości mięso wieprzowe. Im wyższa jest jego zawartość w danym produkcie, tym lepiej. Warto także wybierać parówki wieprzowe zawierające jak najmniej polepszaczy smaku i substancji chemicznych. Dobrze jest, gdy parówka zawiera m.in. 80% mięsa i pozbawiona jest MOM, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie. Warto także zwrócić uwagę na dołączoną do produktu etykietę. Dobry producent zamieści na niej informacje o składzie, numer weterynaryjny zakładu przetwórstwa mięsnego, datę przydatności do spożycia i dane twórcy.