Opakowania kartonowe do żywności – gdzie mają zastosowanie?

opakowanie kartonowe

Żywność może być przechowywana w opakowaniach różnego rodzaju. Często głównym celem jest zachowanie świeżości i ochrona jedzenia przed owadami, promieniami słońca itd. Jedzenie w opakowaniu nie zostanie zanieczyszczone i nie rozleje się. Czasami dobrą decyzją jest skorzystanie z opakowania kartonowego.

Opakowania papierowe do żywności – czy warto?

Papier nie należy do szczególnie trwałych materiałów, ale jest ekologiczny i dobrze się prezentuje. Z tego powodu opakowania kartonowe do żywności można często spotkać związku z daniami na wynos. Są to estetyczne pojemniki lub tacki, często z nadrukiem. W razie potrzeby mają pokrywkę, mogą być dostępne w różnych kolorach i kształtach.

Warto skorzystać z tego typu opakowań, jeśli nie ma się na celu długotrwałego przechowywania jedzenia. Przez krótki czas można w nich transportować nawet płynne lub półpłynne dania. Przykładem takich kartonów są pudełka burger box mieszczące, jak sama nazwa wskazuje, burgera.

Producent opakowań papierowych – najlepsza oferta

Idealnie jest, jeśli producent tacek papierowych ma w ofercie też inne rozwiązania związane z przechowywaniem żywności. Umożliwia to zaopatrzenie się w jednym miejscu np. barom czy restauracjom serwującym dania na wynos. Im większa różnorodność opakowań, tym lepsze warunki dla klientów kupujących tam jedzenie.

W ofercie powinny znaleźć się proste, uniwersalne tacki papierowe owalne ale poza nimi ważne są też specjalne opakowania na różne rodzaje jedzenia. Pudełka z zamknięciem pozwalają zabrać ze sobą gorące danie i zjeść je za jakiś czas, zanim wystygnie. Opakowanie ma pokrywę lub jest inaczej zamykane.

Opakowania papierowe – co po zjedzeniu?

Niektóre z papierowych opakowań można wyrzucać do makulatury lub ew. śmieci zmieszanych, jeśli są zanieczyszczone. Zachowane w dobrym stanie papierowe pudełka na wynos da się wykorzystać ponownie w gospodarstwie domowym. Niezależnie od sposobu postępowania, pudełka takie nie są zagrożeniem dla środowiska.

Podsumowując, w wielu punktach gastronomicznych można z powodzeniem wykorzystać kartonowe opakowania do serwowania żywności na miejscu lub na wynos.