Jakie grillo-wędzarnie sprawdzają się przy obsłudze imprez masowych?

imprezy masowe

Grillowanie to już nieodłączny element polskiej kultury kulinarnej. Dania z rusztu pojawiają się w naszym jadłospisie podczas różnego rodzaju imprez – czy to prywatnych, w gronie rodziny i znajomych, czy też podczas dużych eventów dla dużych grup. Grill domowy nie nadaje się jednak do sprawnej obsługi większych wydarzeń – w takich przypadkach należy postawić na specjalne rozwiązania dla branży gastronomicznej.

Czym jest grillo-wędzarnia?

Grillo-wędzarnia, jak sama nazwa wskazuje, to połączenie grilla z komorą wędzarniczą. Specjalna konstrukcja urządzenia pozwala w jednym momencie przygotowywać dania z rusztu – np. kiełbaski, hamburgery, karkówkę, kurczaka – oraz produkty wędzarnicze, takiej jak wędliny czy wędzone ryby. Szeroki wybór tego typu urządzeń, w tym modeli przeznaczonych do użytku w branży gastronomicznej, znajdziemy w ofercie firmy Smoker. Jakie wymogi powinna spełniać profesjonalna grillo-wędzarnia do obsługi imprez masowych?

Metod produkcji grilla

Kluczową kwestią w doborze profesjonalnej, wysokiej jakości grillo-wędzarni są materiały, z jakich urządzenie zostało wykonane. Najlepszym rozwiązaniem w tej kwestii jest blacha kotłowa o dużej grubości (średnio 0,5 cm). Dlaczego? Ponieważ poza wysoką wytrzymałością mechaniczną odznacza się ona bardzo dobrymi parametrami termicznymi. Działa podobnie jak cegła szamotowa – pochłania duże ilości ciepła, które jest bardzo powoli uwalniane gdy temperatura wewnątrz grilla spada. Dzięki temu możliwe jest zachodzenie obróbki cieplnej nawet po wygaśnięciu żaru w palenisku.

Konstrukcja grilla

Drugą kwestią jest konstrukcja grilla. Do obsługi imprez masowych najczęściej stosowane są urządzenia o liniowej konstrukcji – oznacza to, że komora paleniska jest oddzielona od komory z rusztem i wędzarnią. To pozwala z dużą dokładnością kontrolować temperaturę obróbki cieplnej, ilość dymu, a także zapobiegać przenikaniu różnych zanieczyszczeń z paleniska na żywność bądź skapywaniu tłuszczu na gorący węgiel.

Grilla na lawecie

Ciekawą odmianą profesjonalnych grillo-wędzarni są urządzenia zamontowane na podwoziu przyczepy samochodowej. Urządzenia te mają bardzo duże rozmiary – co przekłada się na ich wydajność w przygotowaniu dużych ilości jedzenia – a ponadto są bardzo łatwe w transporcie. Wystarczy podpiąć je do dowolnego samochodu z hakiem i można je przewieźć na dowolny dystans i łatwo ustawić w wybranym miejscu.