Chińskie dania z kurczakiem i warzywami to dosyć popularne danie, które można zamówić w knajpce na wynos. Jednak jest proste do przygotowania, że można je przyrządzić we własnej kuchni. Dzisiaj zatem przedstawimy kilka przepisów na to ciekawe danie.
Przepis 1
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- ½ papryki czerwonej
- ½ pora (lub cebuli)
- ½ marchewki
- 100 g cukinii (lub brokułu)
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (lub pół dużej)
- Kawałek imbiru (ok. 3 cm)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Składniki na sos:
- 3 łyżki wody
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego (lub dok z ½ cytryny)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki słodkiej pasty chili
Wykonanie:
- Kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Następnie kroimy go w niewielką kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.
- Paprykę i marchewkę kroimy w cienkie słupki. Por siekamy (w przypadku cebuli kroimy w drobną kostkę lub cienkie pióra), cukinię w słupki. Papryczkę chili oczyszczamy z nasion i kroimy w plastry. Imbir i czosnek drobno siekamy lub ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- Składniki na sos mieszamy razem.
- Sezam prażymy na suchej patelni. Odkładamy na bok.
- Na patelnie wylewamy olej, nagrzewamy i smażymy warzywa przez 4 min. Wyjmujemy je na talerz.
- Wlewamy drugą łyżkę oleju i smażymy kurczaka.
- Dodajemy warzywa, sos i gotujemy do zgęstnienia.
- Podajemy posypane sezamem i z ryżem.
Przepis 2
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 450 g chińskiej mieszanki warzywnej (może być mrożona)
- Przyprawy: do złocistego kurczaka, curry, słodka i ostra papryka, sól
- Olej
Wykonanie:
- Kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Mieszamy go w misce razem z przyprawami i sosem sojowym, odstawiamy na przynajmniej 30 min na bok lub na całą noc do lodówki (na godzinę przed dalszym przygotowywaniem posiłku wyciągamy go).
- Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy kurczaka.
- Odkładamy go na bok, smażymy warzywa do miękkości. Dodajemy kurczaka i mieszamy.
- Podajemy z ryżem.
Przepis 3
Składniki:
- Podwójny filet z kurczaka
- 2 cebule
- 6 pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 kostki rosołowe lub 500 ml bulionu
- 3 g mąki ziemniaczanej
- Curry, papryka ostra, pieprz
Wykonanie:
- Kurczaka kroimy w plastry.
- Warzywa obieramy i kroimy w słupki, plastry lub pióra.
- Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni, dodajemy warzywa i grzyby. Smażymy dalej.
- Dodajemy bulion z kostek rosołowych. Doprawiamy.
- Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do potrawy.
- Podajemy z makaronem ryżowym.
Przepis 4
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Kilka grzybków mun (lub pieczarek)
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki spirytusu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- Trochę cukru
- Sól, chili w proszku, papryka słodka, pieprz ziołowy, kolendra
- Olej
Wykonanie:
- Kurczaka kroimy w paski.
- W misce łączymy mąkę, sos sojowy i spirytus.
- Kurczaka zamaczamy w marynacie i mieszamy tak, by oblepiła każdy kawałek. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Paprykę kroimy w paski, cebulę w pióra, grzyby siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso razem z marynatą.
- Dodajemy cebulę, czosnek starty na tarte i przyprawę 5 smaków
- Dodajemy paprykę, grzybki. Smażymy
- Dodajemy ¼ szklanki wody
- Podajemy z makaronem lub ryżem.
Przepis 5
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka (może też być z indyka)
- 800 g chińskiej mieszanki warzywnej
- 40 g oliwy (lub oleju)
- 8 łyżek sosu sojowego
- Sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra
Wykonanie:
- Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki
- W miseczce łączymy sos sojowy i curry.
- Do marynaty wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy.
- Mięso smażymy na oliwie aż do zarumienienia.
- Dodajemy warzywa i smażymy, aż do zmięknięcia warzyw.
- Doprawiamy do smaku.
- Podajemy z ryżem basmati lub kaszą jaglaną.
Podsumowanie – kurczak po chiński
Jak widać, przygotowanie kurczaka w ulubionej wersji nie jest wcale trudne. Istnieje wiele propozycji tego, z czym możemy go podawać i z czym przygotować. Jeśli nie mamy czasu, możemy postawić na gotowe mieszanki warzyw. Jeśli wolimy sami przygotować danie, wybierzmy odpowiadające nam warzywa.
Prawdziwy przepis znaleziony na Dietetyku
Kurczak po chińsku jest stylizowany na kulturę chińską. Prosty, pyszny, a przede wszystkim szybki posiłek możemy przygotować samodzielnie w swoim domu. Nie potrzebujemy do tego nawet woka, gdyż wystarczy odpowiednio głęboka patelnia.
Możemy do niego dodawać różne warzywa: marchew, por, nawet pędy bambusa. Warto też samemu eksperymentować z nowymi smakami.
Kurczak po chińsku najlepiej prezentuje się z ryżem, makaronem ryżowym lub kaszą jaglaną. Nie dodajemy do niego surówki, bo warzywa znajdziemy w środku.
Danie jest w pełni wartościowe, smaczne i sycące. Powinno odpowiadać zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jeśli przepadamy za ostrzejszymy smakami, zawsze możemy do dania dodać ostrej papryczki lub chili. Jeśli wolimy łagodniejsza wersję, warto dodać mleczko kokosowe lub śmietanę 18%. Trzeba jednak z tym nie przesadzić, by znacząco nie zmienić smaku dania.