Folie do pakowania używany praktycznie na co dzień. Służą do przechowywania żywności, zabezpieczają śmieci znajdujące się w koszu, używane są przez firmy zajmujące się handlem wysyłkowym. Jakie są ich rodzaje i czym się one od siebie różnią? Wyjaśniamy.
Jakie właściwości posiadają folie do pakowania?
Folie do pakowania wykorzystywane na szeroką skalę głównie w różnych gałęziach przemysłu. Stosuje się je także do codziennego, prywatnego użytku. Folia stanowi przede wszystkim warstwę ochronną dla różnego rodzaju przechowywanych przedmiotów. W nieprzezroczystym wydaniu zapewnia także prywatność ukrytych w niej rzeczy.
Świetnie sprawdza się zwłaszcza w przypadku wysyłki i transportu pojedynczych towarów, a nawet całych palet. Jest wytrzymała i odporna na uszkodzenia. Może być także doskonałym nośnikiem reklamy. Chroni przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, a zwłaszcza przed przenikaniem wilgoci do wnętrza.
Folie do pakowania i jej rodzaje
Na rynku dostępna jest szeroka oferta różnego rodzaju folii do pakowania. Są one przeznaczone do bardzo konkretnych celów. Na przykład folia bąbelkowa wykorzystywana jest do efektywnego zabezpieczania towaru do wysyłki. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza w przypadku bardzo delikatnych przedmiotów i tych wykonanych ze szkła.
Na rynku znajdziemy także popularne folie polietylenowe, które mają bardzo uniwersalne zastosowanie. Nadają się zarówno do pakowania produktów spożywczych, jak i towarów przemysłowych, a nawet chemicznych. Znajdziemy tutaj szeroki wybór modeli. Są dostępne między innymi w formie wymiarowych worków, jak i taśm przeznaczonych do urządzeń takich jak na przykład automatyczna maszyna do pakowania.
Do kontaktu z żywnością warto wybrać folię spożywczą. Charakteryzuje się bardzo dobrą elastycznością oraz zapewnia optymalną wymianę gazową. Wpływa tym samym na dłuższą świeżość przechowywanych tam produktów spożywczych. Doskonale nadaje się do pakowania zwłaszcza mięsa, wędlin, serów, a nawet pieczywa. Jest odporna na bardzo niskie temperatury.