Burgery to danie, które zyskuje na popularności. To niezwykle sycąca i prosta w przygotowaniu potrawa. Jednak można ją również łatwo zepsuć. Sekretem dobrego burgera jest odpowiednie mięso, przyprawione i przygotowane w określony sposób. Oprócz mięsa istotne są także dodatki, które wpłyną na ostateczny smak dania.
Jakie mięso na burgery?
Burgery to danie, które ma niepowtarzalny smak. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Burgery w Jaroszewicach przygotowywane są z różnych mięs. Jednak najlepszym mięsem na burgery jest wołowina. Wybór odpowiedniej części wołowiny sprawi, że kotlet będzie soczysty, miękki, a jego smak będzie niepowtarzalny. Mięso wołowe, poddane obróbce w wyższych temperaturach zachowuje odpowiedni stopień wilgotności. Dzięki temu burger nie jest suchy. Burgery najlepiej przygotować z: łopatki, rostfbefu, antrykotu czy udźca wołowego.
Wołowina to najlepsze mięso na burgery. Amerykańscy kucharze są zdania, że blend, czyli połączenie różnych części mięsa wołowego, sprawia, że burgery są jeszcze lepsze w smaku. Najlepiej połączyć antrykot bez kości, włókna mięśniowe z części brzusznej i tłusty mostek. Oprócz wołowiny, w restauracjach można spotkać burgery z innym mięsem. Dostępne są burgery z kurczakiem, rybami lub kotlecikami warzywnymi, a także z jagnięciną.
Jak wybrać mięso na burgery?
Burger to kotlet wołowy i dodatki, w postaci warzyw i sosu. Jednak podstawą dobrego burgera jest mięso. Wybierając restaurację, na przykład Pizzeria Ogniem i Piecem, warto zapytać z czego zrobione są burgery i skąd pochodzi mięso. Najlepiej gdy pochodzi od lokalnego rzeźnika, który może pochwalić się odpowiednimi certyfikatami jakości. Mięso powinno być kupione w kawałku, a następnie posiekane przez kucharza. Mięso może być także zmielone na maszynce, ale ważne by zrobić to na średnich oczkach, dzięki temu nie wyschnie i nie straci walorów smakowych. Mięso na burgery powinno zawierać około 20-30% tłuszczu. Najlepiej, gdy mięs jest dobrze ukrwione, co stanowi sekret smaku kotleta na burgery.